Natto
Natto

Natto to japońska potrawa, którą przygotowuje się ze sfermentowanych ziaren soi. Mimo że nie ma w niej mięsa, charakteryzuje się dużą ilością białka oraz składników mineralnych. Danie może być doskonałą alternatywą dla mięsnych potraw, ale też ich uzupełnieniem.

Natto kiedyś dzieliło Japonię. W Kansai nie lubiano go ze względu na wygląd i smak, ale w Kantō doceniano dzięki cennym właściwościom odżywczym. Soja do przygotowania potrawy w Japonii jest wyłącznie naturalna, ponieważ obowiązuje zakaz uprawy modyfikowanych genetycznie odmian. Aby zrobić danie, soję poddaje się wielogodzinnej fermentacji z udziałem kwasu mlekowego. Finalnie danie powinno mieć konsystencję lepiej papki z szarym śluzem. Japończycy jedzą natto samodzielnie, z daniami mięsnymi lub zupami. W sklepach można też dostać suszone natto, które dodaje się do sałatek, musli, zup i jogurtów.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 6 głosów

Powiązane wpisy