
Oden w Japonii często spotkać można na targach i bazarach przy drodze. To zupa, na którą kiedyś mówiono dengaku lub misodengaku. Dawniej gotowano ją na miso, czyli paście z soi. Dopiero później, zamiast sojowej pasty zaczęto używać bulionu dashi. Oden przygotowuje się z jajek, soi, ziemniaków, rzodkwi daikon, konjacu i wspomnianego bulionu dashi. Zupę doprawia się również sosem sojowym, marchwią, grzybami, wodorostami i suszonymi, mielonymi rybami. W zależności od regionu w Japonii potrawa ma inną nazwę (np. w Kansai mówi się na nią kanto-daki). Konsystencją zupa przypomina polski gulasz. W jednogarnkowym daniu składniki dusi się razem pod pokrywką. Zupa wybornie smakuje z gorącą musztardą. Japończycy najchętniej jadają oden zimą, ponieważ potrawa jest bardzo treściwa i sycąca.