Furikake
Furikake

Źródło obrazu: Freepik.com

Furikake to japońska przyprawa, którą posypuje się biały ryż, aby nadać mu smak i aromat. W składzie klasycznej przyprawy znajdują się m.in. mieszanka suszonych wodorostów nori, nasion sezamu, soli, cukru, suszonej ryby i glutaminianu sodu. Furikake często stanowi składnik onigiri, ale też może być dodawana do makaronów, zup, tofu i warzyw.
Furikake jest bardzo prosta w użyciu. Wystarczy posypać przyprawą ciepły ryż, aby zyskał wyrazisty smak. Japończycy uwielbiają ją tak bardzo, że często dodają przyprawę do bento – lunchboxów, które następnie zabierają do pracy lub w podróż, a także pakują dzieciom do szkoły.

W Japonii można kupić gotową przyprawę, która sprzedawana jest w małych torebkach – jej zawartość wystarczy wsypać do potrawy. Furikake można też modyfikować poprzez dodawanie innych składników, m.in. czarnego sezamu, płatków chilli, suszonych warzyw i orzechów. To jednak coś znaczniej więcej niż przyprawa. Furikake to prawdziwy symbol japońskiego podejścia do prostych, codziennych posiłków.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 16 głosów

Powiązane wpisy