Aemono
Aemono

Aemono w tłumaczeniu na język polski oznacza „ubrane danie”. Często przyrządza się je ze świeżych warzyw sezonowych, takich jak fasolka szparagowa, ogórek, bataty i szpinak, które tnie się na kawałki, po czym gotuje lub smaży. Czasami podaje się je do sashimi, doprawiając różnymi przyprawami – octem, miso, sosem sojowym, tofu lub nasionami sezamu. Aemono może odnosić się zarówno do świeżych warzyw sezonowych, jak i przygotowanych na ich bazie sałatek z sosem. Aemono rozróżnia się, zwracając uwagę na sos, jakim danie zostało doprawione (np. goma-ae to warzywa w nasionach sezamu, gdzie goma oznacza nasiona sezamu właśnie). Aemono występuje w potrawach również jako gęsty sos, którym panieruje się potrawy – najczęściej przyrządza się go wówczas na bazie puree z tofu. Od podobnego nazwą sunomono różni się tym, że aemono podaje się z gęstym dressingiem, natomiast sunomono z lejącym, lekkim sosem.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 24 głosy

Powiązane wpisy