Bouillabaisse
Bouillabaisse

Bouillabaisse to aromatyczna zupa rybna, która swoje korzenie ma we francuskiej Prowansji. To jedno z najsłynniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej, choć dawniej stanowiło potrawę dla… biedniejszych rybaków. Z czasem zupa stała się kulinarnym symbolem Marsylii i zyskała uznanie na całym świecie.

Podstawą zupy jest mieszanka kilku gatunków ryb i owoców morza. Tradycyjny wywar przygotowany powinien być na bazie m.in. oliwy z oliwek, pomidorów, czosnku, cebuli, kopru i pora. Kluczową przyprawą w bouillabaisse jest szafran, który nadaje zupie złocisty kolor.

Bouillabaisse podaje się na osobnych naczyniach – w formie aromatycznego wywaru oraz ugotowanych w nim kawałków ryb i owoców morza. Uczcie często towarzyszy chrupiąca bagietka z prowansalskim, pikantnym sosem rouille. W wielu restauracjach zupę serwuje się według ściśle określonych receptur. Kucharze pilnie strzegą smaku i receptury dania.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 15 głosów

Powiązane wpisy