Bok choy
bok choy

Źródło zdjęcia: Freepik.com

Bok choy to odmiana kapusty chińskiej, którą powszechnie wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej. Kapusta ma jasnozielone, delikatne liście i białe, chrupiące łodygi. Z wyglądu przypomina miniaturowy seler naciowy. Warzywo ma lekko słodkawy, łagodny smak, który perfekcyjnie łączy się z wieloma potrawami.

Bok choy jest wszechstronny w kuchni. Można gotować go na parze, dusić lub smażyć na woku. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do ramenu czy zupy. W surowej wersji często jest składnikiem orientalnych surówek. Młodsze odmiany bok choy szybko się gotują i są delikatniejsze, dzięki czemu chrupią i zachowują szereg wartości odżywczych. Kapusta bogata jest w m.in. witaminy A, C i K, a także magnez, kwas foliowy, żelazo i wapń.

Warzywo jest klasykiem na azjatyckich stołach. W Chinach pojawia się jako dodatek do makaronu, ryżu lub dań z tofu. Z kolei w japońskich potrawach pełni podobną funkcję jak szpinak – dodaje im akcentu kolorystycznego i świeżości.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 17 głosów

Powiązane wpisy