
Grzyby shimeji są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej. Występują w kilku odmianach, zależnie od koloru (np. białe lub brunatne). Naturalnie rosną na drzewach m.in. w Japonii i Chinach.
Grzyby shimeji mają cienkie trzonki i małe, zaokrąglone kapelusze. Po ugotowaniu robią się jędrne, natomiast w smaku są lekko chrupiące i bardzo delikatne. Niektórzy uważają, że grzyby te mają lekko orzechowy posmak, ale też smak umami. To czyni je doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Najlepiej smakują po krótkiej obróbce cieplnej, np. smażeniu lub duszeniu na patelni. Surowe grzyby mają gorzki posmak – jednak znika on po podgrzaniu. Shimeji są bogate m.in. w białko, błonnik i witaminy z grupy B. Zawierają także minerały (np. potas, fosfor i miedź) oraz antyoksydanty wspierające układ immunologiczny. Mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne.
Dzięki swojej unikalnej strukturze grzyby shimeji cieszą się rosnącą popularnością w kuchniach na całym świecie. Często wykorzystuje się je do przyrządzania zup i ramenu, ale też potraw bazujących na ryżu i makaronie.