
Źródło zdjęcia: Freepik.com
Tare to określenie na aromatyczny, gęsty sos bazowy. Używa się go w Japonii do m.in. marynowania, doprawiania i glazurowania niektórych dań. Mimo że skład różni się w zależności od potrawy, ten sos zawsze wydobywa smak umami i łączy składniki w harmonijną całość.
Podstawa tego bazowego składnika jest sos sojowy (shoyu), mirin, sake i cukier. Składniki należy połączyć i ugotować. Finalnie uzyskujemy gęstą, błyszczącą masę o słodko-słonym smaku. Można do niej dodać również imbir, czosnek, bulion dashi czy pastę miso, w zależności od zastosowania.
Sosy dzieli się na kilka głównych rodzajów, m.in. shoyu tare (na bazie sosu sojowego), shio tare (na bazie soli) i miso tare (z pastą miso). Każdy nadaje daniu zupełnie inny smak – od lekkiego i subtelnego, aż po głęboki i pikantny. Uniwersalność sosu sprawia, że dziś jest on jednym z najbardziej wszechstronnych elementów japońskiej sztuki kulinarnej.


