Shoyu
shoyu

Źródło zdjęcia: Freepik.com

Shoyu to tradycyjny japoński sos sojowy, który jest jednym z najważniejszych składników kulinarnych w Japonii. Używa się go również w wielu innych azjatyckich krajach. Powstaje w wyniku fermentacji soi, pszenicy, soli i wody. Ma charakterystyczny słodko-słony smak z wyraźną nutą umami.

Powstawanie shoyu to długotrwały proces. Najpierw kulturami pleśni zaszczepia się ziarna soi i prażonej pszenicy. Następnie przez kilka miesięcy (a nawet lat) fermentuje tę mieszaninę w solance. Dopiero na końcu powstaje z tego bogaty bukiet smakowy – nie da się go uzyskać sztucznie. Po procesie fermentacji sos jest filtrowany i pasteryzowany.

W Japonii jest kilka rodzajów tego sosu, które różnią się m.in. smakiem, kolorem i zastosowaniem. Wśród najpopularniejszych wyróżniamy koikuchi shoyu (ciemny, używany do większości potraw, takich jak sushi) lub usukuchi shoyu (jaśniejszy i bardziej słony smak, doskonały do zup i dań warzywnych). Już kilka kropli potrafi całkowicie odmienić smak potrawy.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 8 głosów

Powiązane wpisy