
Źródło obrazu: Freepik.com
Makisu to tradycyjna japońska mata, którą zawija się sushi. Zrobiona jest z cienkich bambusowych patyczków połączonych bawełnianym sznurkiem. Najłatwiej zawija się nią maki, które składają się z ryżu i dodatków owiniętych w suszone wodorosty. Makisu pozwala zwinąć zwartą i równą rolkę. W dodatku nadaje jej odpowiedni kształt i trwałość.
Makisu jest bardzo prosta w użyciu, a przy tym lekka i elastyczna. Można zawijać nią sushi bezpośrednio, a także owiniętą folią spożywczą (np. w przypadku uramaki). Folia sprawia, że mata nie przykleja się do ryżu i łatwiej zadbać o utrzymanie higieny w trakcie przyrządzania potrawy. Po użyciu makisu należy dokładnie oczyścić i wysuszyć, aby wydłużyć jej żywotność.
Mata do zawijania sushi jest niezastąpionym narzędziem w kuchni każdego miłośnika japońskich rolek. Ułatwia pracę, nadaje sushi niesamowity wygląd i pozwala osiągnąć profesjonalny efekt w domowych warunkach.