
Kombu to jadalne wodorosty popularne w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej. Obecnie glony te eksportowane są z Japonii do wielu państw na całym świecie. Są bogate w minerały, m.in. wapń, żelazo, magnez i jod. Charakteryzują się również wysoką zawartością kwasu glutaminowego – naturalnego wzmacniacza smaku umami.
W kuchni japońskiej są składnikiem dashi – bulionu rybnego, który stanowi bazę wielu potraw (m.in. zupy miso i ramenu). Wodorosty można dodawać podczas gotowania strączków, aby je zmiękczyć i poprawić strawność. Kombu spożywa się na surowo, ale też marynuje, suszy lub mieli na proszek. W trakcie obróbki glony czasami barwi się zielenią malachitową.
Kombu wyróżnia się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Wodorosty np. wspierają trawienie i detoksykację organizmu, co może pomóc w wyrównaniu poziomu „złego” cholesterolu. Glony te są również niskokaloryczne, dzięki czemu stanowić mogą zdrowy dodatek do codziennego menu.