Homar
homar

Homar jest jednym z najpopularniejszych owoców morza. Niektórzy uważają go za prawdziwy symbol luksusu w kuchni. Soczyste i delikatne mięso homara charakteryzuje się słodkawym smakiem. Można jeść je zarówno saute, jak i w formie dodatku do wykwintnych potraw. Co ciekawe, kiedyś uważano homary za pożywienie dla… biedoty.

Jak przygotowuje się homara? Zazwyczaj gotuje się go w całości w osolonej wodzie lub na parze. Popularne są też metody, takie jak smażenie, pieczenie i grillowanie homara. Najbardziej cenione są szczypce i ogon, ponieważ to z nich mięso smakuje najlepiej. Wnętrzności homara często wykorzystuje się do przyrządzania np. sosów.

Homara spotkać można w wielu kuchniach świata. W kuchni azjatyckiej bywa smażony z m.in. imbirem i czosnkiem. Serwuje się go również w sosie sojowym lub ostrygowym. W Japonii często podaje się homara w formie sashimi – cienkich plastrów surowego mięsa z sosem sojowym, wasabi i cytrusowym ponzu.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 17 głosów

Powiązane wpisy