Black cod
Black cod

Black cod nazywana jest również karbonelą. To ryba znana jako anoplopoma fimbria – dorsz srebrzysty lub węgorz czarny zamieszkujący głębokie, zimne wody północnego Pacyfiku. Black cod to ryba głębinowa – żyje na głębokościach od 300 do nawet 2700 metrów. Dorosłe osobniki rosną do 120 cm długości i ważą ok. 25 kg. Ze względu na rosnącą popularność, połów karboneli podlega ścisłej kontroli, zwłaszcza na wodach Alaski i Kanady. Wszystko po to, aby zapewnić ochronę aktualnych zasobów morskich.

Mięso karboneli jest coraz bardziej popularne, zwłaszcza w kuchni japońskiej. Właśnie tam znane jest jako gindara. Japońscy kucharze doceniają jej delikatną, maślaną konsystencją i wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Właściwości te sprawiają, że po obróbce cieplnej mięso ryby jest niesamowicie soczyste i miękkie.

Rybę najczęściej serwuje się w formie pieczonej, grillowanej lub wędzonej. Popularnym daniem w Japonii jest np. miso black cod – ryba marynowana w paście miso.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 18 głosów

Powiązane wpisy