
Ceviche to danie zakorzenione w kuchni latynoamerykańskiej. W klasycznej wersji potrawę przyrządza się poprzez zalanie surowej, posiekanej ryby sokiem z cytrusów – najczęściej jest to limonka. W sosie jest też cebula, papryczka chili i sól. Ryba powinna być przez krótki czas zamarynowana tymi składnikami.
Przygotowanie potrawy wymaga najwyższej staranności i wykorzystania świeżych składników. Do przyrządzenia ceviche najczęściej używa się delikatnych ryb, np. makreli, tuńczyka lub dorady. Można też serwować danie z owocami morza, takimi jak ośmiornica, małże i krewetki. Ceviche zyskało popularność na całym świecie, w tym np. w Japonii. W japońskiej wersji rybę marynuje się w cytrusowych sokach ponzu lub yuzu. Japończycy rzadziej używają ostrych przypraw. Zamiast nich wolą np. cienko krojoną rzodkiew daikon czy glony wakame.
Ceviche zwykle podaje się z przystawkami, np. słodkimi ziemniakami, kukurydzą, sałatą, bananem lub awokado. Dzięki nim smak dania jest dodatkowo podkręcony. Orzeźwiający charakter potrawy sprawia, że znakomicie sprawdza się jako lekka przekąska lub przystawka. Potrawa fantastycznie smakuje zwłaszcza w ciepłe dni.