Gunkan
gunkan

Źródło: Freepik.com

Gunkan to rodzaj sushi pochodzący z Japonii. Jego pełna nazwa to gunkan-maki (z jap. „statek wojenny”). Nazwa odnosi się do charakterystycznego kształtu rolek przypominających małe statki.

Gunkan przygotowuje się z porcji ryżu do sushi – formuje się go w owalny kształt, po czym otacza paskiem suszonych wodorostów. Powstałą „miseczkę” wypełnia się następnie różnorodnymi dodatkami, takimi jak ikra łososia, kawior, sałatka z owoców morza czy tofu z warzywami. Czasami zamiast nori sushi masterzy używają się cienkich plastrów ogórka lub łososia, którymi owijają ryż.

Gunkan zwykle podaje się w zestawach sushi jako urozmaicenie klasycznych kawałków (np. nigiri, maki). Za sprawą nietuzinkowej formy to nie tylko smakowita przekąska, ale też… małe arcydzieło kulinarne. Delikatność i świeżość składników w połączeniu z wyrazistym smakiem ryżu i suszonych wodorostów czynią z niego wyjątkową propozycję – nie tylko dla zaawansowanych miłośników sushi, ale też dla początkujących z japońską kuchnią.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 12 głosów

Powiązane wpisy