Nori
Nori

Nori to popularny rodzaj jadalnych wodorostów morskich, szczególnie rozpowszechniony w kuchni japońskiej. Jest to suszona i sprasowana forma morskiej algi, której naukowa nazwa to Porphyra. W postaci, w jakiej jest najczęściej spotykana do zastosowania kulinarnego, nori przybiera formę cienkich arkuszy w kolorze od ciemnozielonego do czarnego. Proces produkcji nori jest dość złożony i przypomina produkcję papieru. Algi zbierane są z morza, następnie myte, rozdrabniane na drobną masę i rozprowadzane na dużych ramach, gdzie woda jest odsączana, a algi mogą schnąć. Finalnie są cięte na arkusze. Nori jest niezbędne w przygotowaniu sushi, szczególnie rodzajów takich jak maki i temaki, gdzie arkusze nori są używane do owijania ryżu i innych składników. Algi sa bogate w witaminy, A, C, E, K i zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik oraz minerały: jod, selen, żelazo, i magnez. Mają również wysoką zawartość białka w stosunku do swojej wagi.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 19 głosów

Powiązane wpisy