Gochujang to tradycyjna pasta, którą zaczęto produkować w Korei Południowej. Gochujang słynie z charakterystycznego, bogatego smaku łączącego ostrość, słoność i słodkość z delikatną nutą umami.
Gochujang używa się, aby przyprawiać różne dania. Pasta produkowana jest z kleistego ryżu, papryki chili, fermentowanej soi (meju) oraz soli. Gochujang jest ściśle związana z tradycją fermentacji, która trwa od kilku miesięcy do nawet kilku… lat.
Korzenie gochujang sięgają XV wieku, choć przypuszcza się, że historia pasty może być znacznie dłuższa. Tradycyjnie przyrządzano ją na kamiennej podstawie nazywanej jangdokdae, na świeżym powietrzu. Dziś pasta fermentuje w kontrolowanych warunkach.
Gochujang stosować można jako marynatę, przyprawę, dodatek do zup czy bazę do sosów. Występuje w różnych wersjach, które różnią się stopniem ostrości. Pozwala to dopasować pastę do indywidualnego gustu czy smaku potrawy.