Miso
Miso

Miso to produkt, który od wieków wykorzystuje się w tradycyjnej kuchni japońskiej. Jest to dokładnie pasta ze sfermentowanej soi, którą najczęściej używa się jako dodatek do sosów i zup lub w formie przyprawy do mięsa, ryb i warzyw. Japończycy uwielbiają miso, bo ma cenne właściwości prozdrowotne – działa podobnie jak probiotyki, zwalczając szkodliwe substancje i toksyny z organizmu. Aby zrobić miso, należy zmieszać gotowaną, zmieloną soję z rozgotowanym ryżem. Następnie dodaje się drożdże koji oraz sól. Całość ubija się w beczkach, aby doszło do fermentacji poprzez odcięcie dostępu powietrza. Następnie miso odstawia się do leżakowania – powinno fermentować przez minimum pół roku. Gotowy produkt przybiera postać gęstej pasty, a niektórym w smaku przypomina pumpernikiel. Pastę powinno się stosować z umiarem, ponieważ jest bardzo słona. Ważne, aby nie gotować miso, bo wtedy znikną z niej wszystkie cenne bakterie. Miso dodajemy do zupy lub innych japońskich dań pod koniec gotowania, kiedy garnek z potrawą zostanie już zdjęty z palnika.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 17 głosów

Powiązane wpisy