Maguro
Maguro

Maguro to japońskie określenie tuńczyka, czyli jednej z najważniejszych i najbardziej cenionych ryb w kuchni japońskiej. Używa się jej zwłaszcza do dań, takich jak sashimi i sushi.
W Japonii najczęściej wykorzystuje się dwa gatunki tuńczyka: hon-maguro i kuro-maguro. Pierwszy gatunek jest najbardziej ceniony z uwagi na tłuste, delikatne i soczyste mięso. Bazą wielu japońskich potraw są trzy główne części mięsa tuńczyka. Są to: akami (ciemnoczerwona, chuda część), chūtoro (średniotłusta część z okolic rybiego brzucha) i ōtoro (najbardziej ekskluzywna, tłusta część tuńczyka).

Tuńczyk to nie tylko jeden z kluczowych składników rolek sushi premium. Za najlepsze okazy na tzw. aukcjach tuńczyków w tokijskim Toyosu (dzielnica Tokio), które mają zasięg międzynarodowy, płaci się setki tysięcy, a niekiedy… miliony jenów.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 14 głosów

Powiązane wpisy