
Źródło zdjęcia: Freepik.com
Somen to tradycyjny makaron pszenny, który jest bardzo cienki. Nitki mają bowiem poniżej 1,3 mm średnicy. Jego kolor jest jasny, a struktura gładka i sprężysta. Makaron somen robi się z mąki pszennej, wody i soli. Masę z tych składników się wałkuje, po czym rozciąga do cienkich pasm. Dzięki temu makaron jest zarówno delikatny, jak i elastyczny.
Ten rodzaj makaronu genialne smakuje serwowany na zimno z delikatnym bulionem lub sosem mentsuyu. Nitki podaje się wówczas z lodem lub w chłodnej wodzie, co pozwala orzeźwić się w gorący dzień. Somen można też zaserwować w formie nagashi somen. Konsumpcja dania polega na łapaniu makaronu, który spływa w lodowatej wodzie przez bambusową rynnę lub korytko.
Makaron świetnie chłonie aromaty sosów i dodatków, z którymi jest łączony. Jest lekkostrawny, lecz jednocześnie niezwykle sycący. W Japonii można kupić go w różnych kolorach, np. zielony z dodatkiem hebaty matcha czy różowy z ekstraktem kwiatu wiśni.