
Pałeczki do sushi to tradycyjne narzędzie kuchenne używane na co dzień w Japonii. Mieszkańcy kraju jedzą nimi również m.in. makaron i dania z mięsa. Historia hashi, jak Japończycy nazywają pałeczki, sięga wielu tysięcy lat wstecz. Pałeczki pochodzą z Chin, jednak spożywanie potraw z ich pomocą rozpowszechniło się w całej Azji.
Pałeczki do sushi zwykle wykonane są z drewna lub bambusa. Często można też dostać je z metalu lub tworzywa sztucznego. Najwygodniejsze w użyciu są oczywiście drewniane, ponieważ są lekkie. W Japonii dodaje się jednorazowe pałeczki z drewna niemal do każdego dania – również przy zakupie potraw na wynos np. w konbini. W domach ludzie mają z kolei swoje ulubione wielorazowe hashi.
Jedzenie sushi za pomocą pałeczek wymaga wprawy, jednak technika nie jest skomplikowana. Pałeczki trzyma się pomiędzy kciukiem a palcami, przy czym jedną się unieruchamia (musi zostać oparta o kciuk), a drugą porusza i chwyta jedzenie. Tradycyjne japońskie sushi spożywa się pałeczkami, choć czasami użyć można też rąk (jedząc np. sushi nigri).