
Źródło obrazu: Freepik.com
Katsu to popularne danie mięsne w Japonii. Jego przygotowanie polega na panierowaniu i smażeniu mięsa na głębokim tłuszczu. Potrawa inspirowana jest kuchnią zachodnią, jednak zyskała status kultowej wśród klasycznych japońskich dań.
Katsu można jeść w różnych wariantach, ale zdecydowanie najczęściej w formie tonkatsu – kotleta z wieprzowiny (najczęściej schabu lub karkówki). Najpierw mięso się rozbija, po czym panieruje – obtacza w roztrzepanym jajku i japońskiej bułce tartej panko, która nadaje kotletom chrupkość. Idealne tonkatsu powinno wyjść złotobrązowe.
Katsu zwykle podaje się z ryżem, kapustą pekińską i słodko-kwaśnym, gęstym sosem na bazie warzyw, owoców i przypraw. W Japonii niezwykle popularne są dania na bazie katsu, m.in. kotlet w jajku na ryżu (katsudon) czy chrupiąca kanapka z kotletem (sando).
Co ciekawe, katsu po japońsku oznacza „wygrać”. Właśnie dlatego uczniowie czy sportowcy w Japonii jedzą potrawę np. przed egzaminami lub zawodami. Wierzą, że to przyniesie im szczęście.