Gyudon w języku japońskim oznacza dosłownie miskę wołowiny. Wołową potrawkę przyrządza się z cebulą, rybnym bulionem dashi, sosem sojowym i mirin. Potrawę najczęściej serwuje się z makaronem shirataki i zalewa surowym jajkiem. Gyudon w Japonii jada się z zupą miso, shichimi lub marynowanym imbirem.
Szczyt popularności tego dania w Kraju Kwitnącej Wiśni przypadł na początek okresu Taishō. Do sukcesu dania przyczyniła się niska wówczas cena wołowiny. Potrawę sprzedawano m.in. na typowych japońskich stoiskach gastronomicznych yatai – zwłaszcza w tokijskiej dzielnicy Asakusa. Dziś gyudon można zjeść zarówno w japońskich restauracjach, jak i barach szybkiej obsługi, które specjalizują się w przyrządzaniu dania. Niektóre podają zupę miso za dodatkową opłatą, jednak większość lokali oferuje ją w cenie potrawy.