Enoki
enoki

Źródło zdjęcia: Freepik.com

Enoki to charakterystyczne, wąskie i długie grzyby w białym kolorze. Mają drobne kapelusze i cienkie trzonki. W Japonii wykorzystuje się je do wielu potraw, aby dodać im lekko słodkawy i delikatny smak. Są również popularne w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.

Enoki świetnie komponują się z zupami, takimi jak miso-shiru i ramen. Doskonale pasują również do sałatek, dań typu stir-fry i hot pot. Delikatna struktura sprawia, że grzyby chłoną aromaty przypraw i sosów, zachowując przy tym sprężystość.

Oprócz walorów smakowych mają też wiele właściwości odżywczych. Zawierają m.in. białko, błonnik, witaminy z grupy B i minerały – głównie potas oraz żelazo. Są niskokaloryczne i świetnie wspomagają metabolizm. Poza tym działają przeciwzapalnie i wzmacniają odporność. Enoki są świetnym przykładem na to, że nawet najprostsze składniki potrafią zyskać wyjątkowy wymiar – w zależności od tego, z czym je zestawimy.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 7 głosów

Powiązane wpisy