
Źródło: Freepik.com
Ceremonia sushi to nieformalna nazwa określająca tradycyjny sposób przygotowania i podawania japońskiego dania. Opiera się na m.in. szacunku do składników, precyzji przyrządzania rolek oraz relacji sushi mastera z gośćmi.
Ceremonia sushi ma własny rytm, etykietę i głębokie znaczenie kulturowe. Zaobserwować to można zwłaszcza podczas omakase – degustacyjnego posiłku, w którym szef kuchni sam decyduje o tym, co podać gościom.
W ceremonii sushi itamae, czyli mistrz sushi, gra „pierwsze skrzypce”. Nie tylko przygotowuje rolki, ale też dba o całą atmosferę wokół ich spożywania. Przy specjalnym barze na oczach wszystkich, sushimaster przyrządza kolejne porcje. Goście widzą wszystko – od krojenia ryby po formowanie ryżu. Buduje to podniosłą atmosferę i daje poczucie uczestnictwa w czymś wyjątkowym.
Ceremonia sushi to nie tylko posiłek, ale też prawdziwa celebracja smaku i harmonii. To niezwykłe doświadczenie kulinarne i estetyczne, które uczy uważności, cierpliwości i szacunku do japońskiej tradycji.