Sashimi
Sashimi

Sashimi to tradycyjne japońskie danie składające się z pokrojonych w plastry surowych ryb lub owoców morza. Jest to jedna z najbardziej znanych form japońskiej kuchni. Sashimi różni się od sushi tym, że nie zawiera ryżu. Jego podstawowym składnikiem są wyłącznie surowe owoce morza lub ryby. Może to być między innymi tuńczyk, łosoś, makrela, halibut, ośmiornica lub mięczaki. Kawałki są zazwyczaj krojone z dużą precyzją i umiejętnością, aby podkreślić świeżość, teksturę i smak składników. Sashimi jest często podawane z dodatkami, takimi jak sos sojowy, wasabi (ostra japońska pasta chrzanowa) i marynowany imbir. Serwowanie sashimi to forma sztuki, gdzie wygląd i sposób prezentacji mają duże znaczenie. Danie to jest cenione za swoją prostotę, świeżość składników i delikatny smak.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 17 głosów

Powiązane wpisy