Seagrass
trawa morska

Seagrass, czyli wodorosty, to popularny składnik wykorzystywany w kuchni na całym świecie – zwłaszcza w Azji, gdzie od wieków stanowi podstawę wielu dań. Trawa morska, czyli nori, spirulina czy wakame, ma szerokie zastosowanie kulinarne z uwagi na swój charakterystyczny smak i właściwości odżywcze.


Trawa morska to przede wszystkim bogate źródło składników mineralnych, m.in. jodu, żelaza, magnezu i wapnia, a także witamin z grupy B oraz A, C i E. Zawiera również przeciwutleniacze, które wykazują wysoką skuteczność w walce z wolnymi rodnikami.


Wodorosty w kuchni można stosować na wiele sposobów (np. nori do zawijania sushi i wakame do zupy miso). Trawę morską spożywać można również w postaci chipsów, zdrowych sałatek czy jako część smoothie. Stanowi też ona ciekawy dodatek do wielu dań wegetariańskich i wegańskich.

Trawa morska to doskonały wybór dla osób, które chcą wzbogacić dietę o naturalne, zdrowe i unikalne składniki.

Assessment: 5 Number of Votes: 14 votes

Related entries