Ikura 
ikura

Ikura to japońska nazwa dla czerwonego kawioru z łososia. Jajka tej ryby wyróżniają się dużymi, przezroczystym kuleczkami w wyrazistym kolorze. Ikura najczęściej wykorzystywana jest do przyrządzania sushi i sashimi. Używając jej do nigiri, jajka układa się na owalnym kawałku ryżu owiniętym suszonymi wodorostami, tak aby się nie przemieszczały.
Ikura jest słona i nieco słodka. Kuleczki mają morski, wyrazisty smak i zapach. Doceniane są za wysoką zawartość białka, witaminy A i D oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3.
W Japonii używa się ikura zarówno jako elementu klasycznego posiłku, jak i podczas świąt – wówczas stanowi ważny symbol pomyślności. Co ciekawe, w przeciwieństwie do kawioru czarnego, w kawiorze ikura cenniejsze są drobniejsze ziarenka. Jedną z najbardziej docenianych przez koneserów jest odmiana ikura w jasnopomarańczowym kolorze – uzyskuje się ją z gorbuszy.

Assessment: 5 Number of Votes: 9 głosów

Related entries