
Źródło zdjęcia: Freepik.com
Tsukemen to japońskie danie typu ramen, które wyróżnia się nietuzinkowym sposobem podania. Makaron i bulion w tsukemen serwowane są osobno. Makaron jest w potrawie bazą, natomiast gorący i esencjonalny wywar ma być tzw. sosem do maczania. Dzięki takiej formie można zachować sprężystość makaronu i cieszyć się intensywnym smakiem bulionu.
Potrawa pojawiła się w Japonii już w połowie XX wieku. Szczególną popularnością zaczęła się cieszyć latem, gdy klasyczny ramen był dla wielu ludzi zbyt ciężki. W tsukemen makaron podaje się zwykle na zimno lub w temperaturze pokojowej, a bulion osobno, w małej miseczce.
To bardzo intensywne danie kuchni japońskiej. Często wzbogaca się go o dodatki, takie jak plasterki pieczonej wołowiny, jajko, wodorosty nori czy cebulka. Po zjedzeniu makaronu do resztek sosu można dodać gorący bulion, a później wypić jak zupę – tak tradycyjnie kończy się posiłek.


