
Źródło: Freepik.com
Tataki to japońska technika przyrządzania mięsa lub ryby. Polega na krótkim obsmażaniu go z zewnątrz, zostawiając mięso w środku niemal surowe. Tataki w dosłownym tłumaczeniu z japońskiego oznacza „klepanie”, co nawiązuje do ważnego etapu przygotowywania. Po obsmażeniu mięsa lekko się je rozbija lub naciera przyprawami (np. czosnkiem).
Tataki najczęściej przygotowuje się z wysokiej jakości wołowiny lub tuńczyka (np. bonito). Mięso marynuje się w mieszance zawierającej: mirin, sos sojowy i ocet ryżowy, po czym obsmaża na rozgrzanej patelni nad ogniem. W ten sposób uzyskuje się surowy środek i chrupiącą, delikatnie przypieczoną skórkę.
Po obsmażeniu tataki najczęściej się chłodzi w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie mięso kroi się na cienkie plasterki i podaje na zimno z dodatkami (np. szczypiorkiem, yuzu czy cebulką dymką). Na całym świecie danie cenione jest nie tylko za wysublimowany smak, ale też elegancki wygląd na talerzu.