
Yasai tempura to popularne danie kuchni japońskiej. Jego przyrządzenie polega na usmażeniu warzyw w lekkim cieście tempura, koniecznie na głębokim oleju.
Do przygotowania tego dania najczęściej używa się warzyw: batatów, bakłażanów, marchwi, papryki, dyni, grzybów shiitake czy fasolki szparagowej. Kroi się je na cienkie plasterki lub paski, żeby mogły się równomiernie usmażyć. Następnie zanurza się kawałki w tempurze przygotowanej z mąki pszennej, lodowatej wody i jaj. Klucz do chrupkości tempury to niska temperatura ciasta. Dzięki niej tuż po usmażeniu tempura będzie nie tylko chrupiąca, ale i lekka – nienasiąknięta tłuszczem.
Potrawę najczęściej serwuje się z sosem tentsuyu przygotowanym na bazie sosu sojowego, mirinu i bulionu dashi. To również popularny dodatek do makaronów, takich jak udon czy soba. Yasai tempura świetnie sprawdza się także jako samodzielna przekąska, np. w formie sushi.