Wołowina wagyu
Wołowina wagyu

Wołowina wagyu to ekskluzywny rodzaj mięsa, który pochodzi z japońskich ras bydła. Znane jest ono z wyjątkowej delikatności, intensywnej marmurkowatości, wysokiej jakości i równie wysokiej… ceny.

Nazwa wołowiny pochodzi od słowa wagyu oznaczającego dosłownie „japońską krowę”. Najbardziej doceniana odmiana mięsa to kobe, która produkowana jest głównie w prefekturze Hyōgo i spełnia rygorystyczne normy jakościowe. Wysoka jakość mięsa wynika z unikalnych metod hodowli. Zwierzęta karmi się specjalistycznymi paszami. Poza tym bydło ma zapewniony niski poziom stresu – niektóre hodowle stosują nawet techniki… masażu krów.

Wołowina wagyu zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 niż wołowina z innych ras krów. Jest aromatyczna, soczysta i rozpływająca się w ustach – wszystko dzięki roztapiającemu się tłuszczowi w procesie smażenia. Kilogram wołowiny wagyu kosztuje ok. 500 dolarów. Najczęściej serwuje się ją w formie steków, tatara lub jako część potraw, takich jak sukiyaki czy shabu-shabu.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 11 głosów

Powiązane wpisy