
Umeboshi to japoński przysmak, który przygotowuje się z owoców ume – tzw. japońskiej śliwki. Aby go zrobić, zbiera się niedojrzałe jeszcze owoce, po czym marynuje w soli. Czasem dodaje się czerwone liście shiso, które nadają ume czerwonego lub różowego koloru. Właśnie tak powstaje jeden z najwyrazistszych przysmaków Japonii o intensywnym, słonym smaku.
Umeboshi znane jest od wieków. Przysmak wykorzystywano jako element diety, ale też naturalny środek prozdrowotny. Świetnie sprawdzał się do m.in. łagodzenia zmęczenia, wspierania trawienia czy przeciwdziałania zatruciom pokarmowym.
Dziś umeboshi najczęściej podaje się jako dodatek do ryżu. Jednym z najbardziej klasycznych połączeń w Japonii jest ryżowe onigiri z nadzieniem z marynowanej śliwki. Umeboshi dodawać można do dressingów, sosów, napojów i past. Świetnie sprawdzi się również jako naturalny środek zakwaszający i konserwujący. To prosty składnik, które może nadać potrawie intensywności oraz właściwości orzeźwiających.