Tofu
tofu

Źródło: Freepik.com

Tofu przygotowuje się poprzez ścinanie mleka sojowego przy użyciu naturalnych środków, takich jak m.in. chlorek magnezu czy siarczan wapnia. Powstały skrzep się odcedza, po czym prasuje w bloki, które mają różne stopnie twardości: jedwabiste, miękkie, twarde i bardzo zwarte.

Tofu ma neutralny, delikatny smak, dzięki czemu chłonie zapach sosów i przypraw, z którymi się je przyrządza. Można je smażyć, piec, grillować, gotować na parze, a nawet dodawać do zup (np. miso) i sałatek. Jest szczególnie popularne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie pełni rolę cennego źródła białka roślinnego.

Tofu najbardziej ceni się za uniwersalność, a także liczne korzyści zdrowotne. Nie zawiera wielu kalorii (ok. 76 kcal / 100 g) i może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. Jego regularne jedzenie może skutecznie wesprzeć zdrowie serca, a nawet obniżyć poziom złego cholesterolu.

Mimo że tofu swoją długą historię ma w kuchni azjatyckiej, dziś – głównie za sprawą wszechstronności – używa go się w prawie każdym zakątku świata. To idealny składnik świadomej diety.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 18 głosów

Powiązane wpisy