Sashimi toro
Sashimi toro

Sashimi toro to niezwykle ceniona forma surowego tuńczyka, którą serwuje się bez ryżu. Rybę kroi się w cienkie plastry i podaje w formie sashimi. Toro dotyczy najtłustszych, marmurkowych części tuńczyka, które pochodzą z dolnej części jego brzucha. Kremowa tekstura oraz intensywny smak potrawy wynikają właśnie z wysokiej zawartości tłuszczu. Ryba wręcz rozpływa się w ustach.

Do przygotowania sashimi toro potrzebna jest odpowiednia wiedza i narzędzia. Ostrze noża musi być idealnie ostre, aby nie uszkodzić delikatnej struktury mięsa. Rybę zwykle podaje się dodatkami, takimi jak wasabi i sos sojowy. Dla wielu wielbicieli kuchni japońskiej to szczyt kulinarnego luksusu. Niektórzy nawet porównują potrawę do najlepszych kawałków wołowiny wagyu.

Ze względu na ograniczoną dostępność i wysokie ceny tuńczyka błękitnopłetwego, sashimi toro pojawia się zwykle w ekskluzywnych restauracjach sushi. Potrawa stanowi kwintesencję japońskiej prostoty, która doskonale ukazuje, jak z kilku składników można wydobyć głębię smaku i estetykę na najwyższym poziomie.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 18 głosów

Powiązane wpisy