
Nabe-mono to danie z owocami morza, warzywami, grzybami shiitake, tofu, makaronem udon i sosem sojowym. Przyrządza się ją w specjalnych glinianych garnkach nazywanych hinabe. Zazwyczaj podawane w formie gorącego kociołka. Do najpopularniejszych rodzajów tej potrawy zaliczamy shabu shabu, sukiyaki oraz yosenabe.
Shabu shabu przygotowuje się z cienko pokrojonej wołowiny, do sukiyaki dodaje się surowe jajko, a yosenabe gotuje w bulionie z pasty miso. Japończycy lubią nabemono również w wersji yudofu z dusznym tofu z warzywami. Wielu z nich jada też wersję montsunabe – z wieprzowych lub wołowych podrobów.
Nabemobo jest typowo rozgrzewającym daniem na zimę. Co ciekawe, w zależności od prefektury w Japonii, do dania dodaje się m.in. czosnek, ziemniaki, dynię, japońską pietruszkę lub dziczyznę.