Manju
manju

Źródło obrazu: Freepik.com

Manju to tradycyjny japoński słodycz, który gotuje się na parze. Dokładnie jest to słodka bułka wypełniona nadzieniem z fasoli. Jest wiele rodzajów manju – wykonuje się je np. z mąki pszennej, ryżowej lub gryczanej. Na zewnątrz bułeczki te są gładkie i delikatne, z kolei wewnątrz ukrywają słodkie, aksamitne nadzienie – przy każdym kęsie rozpływa się ono w ustach.
Nadzieniem bułki najczęściej jest pasta z czerwonej fasoli, słodkich ziemniaków lub kasztanów. Istnieje jednak znacznie więcej odmian tych słodyczy, które różnią się pod względem rodzaju ciasta czy nadzienia. Wyróżniamy rodzaje manju takie jak np. kuri (z dodatkiem brązowego cukru), mizu (lekkie i galaretowate, serwowane latem) czy yaki (pieczone, o chrupiącej skórce).

Manju stanowią nie tylko znakomity przysmak, ale również ważny element japońskiej kultury. Podaje się je podczas świąt, obrzędów religijnych i ceremonii herbacianej. Niektórzy wręczają manju również jako prezent (omiyage – pamiątki przywożone z podróży).

Ocena: 5 Liczba Głosów: 14 głosów

Powiązane wpisy