
Źródło zdjęcia: Freepik.com
Dashi to tradycyjny bulion japoński, który stanowi fundament wielu japońskich potraw. Nie jest wyłącznie wywarem, a ważnym nośnikiem smaku umami. W przeciwieństwie do bulionów z zachodu, ten nie wymaga długiego gotowania – przyrządza się go w zaledwie kilka minut.
Klasyczna wersja powstaje z dwóch składników: suszonych wodorostów kombu i suszonych (oraz wędzonych) płatków ryby bonito. Ich połączenie nadaje daniom niezwykle głęboki smak.
W Japonii jest kilka odmian tego bulionu, np. shiitake dashi (na bazie grzybów shiitake) czy niboshi dashi (z suszonych sardynek). Każdy rodzaj ma swój własny profil smakowy i nieco inne zastosowanie. Niektóre można dodawać do ramenu i zupy miso, a inne do sosów, marynat czy dań jednogarnkowych. Dzięki temu wyjątkowemu wywarowi potrawy urzekają niezwykłą harmonią smakową.


