Champong jest daniem wywodzącym się z kuchni chińsko-koreańskiej. To pikantna zupa bazująca na aromatycznym bulionie, makaronie pszennym i różnorodnych dodatkach. Posiłek jest zarówno sycący, jak i rozgrzewający.
Danie najczęściej podawane jest w formie gęstej paprykowej zupy z owocami morza i sprężystym makaronem. W Korei czy Japonii zupę najczęściej jada się w formie instant, z dodatkiem m.in. krewetek, kraba, małż czy kalmara. Nie brakuje w niej warzyw, takich jak cukinia, cebula, czy grzyby. Do zupy dodaje się również wodorosty i kapustę.
Kluczowym składnikiem nadającym champong charakterystyczny, intensywny smak, jest pasta chili – to właśnie dzięki niej danie jest pikantne. Bogactwo składników i dość mocna ostrość dania sprawiają, że champong stanowi idealny wybór dla wielbicieli aromatycznej, pikantnej kuchni.