Won Ton to rodzaj pierożków z cienkiego ciasta, które wypełnia się różnorodnym farszem. Pierożki wywodzą się z kuchni chińskiej, jednak popularne są w wielu innych krajach Azji – zwłaszcza serwowane w formie zupy won ton.
W Chinach zupę won ton podawano już ok. 2000 lat temu. Legenda głosi, że chińska nazwa dania (huntun tang) wzięła się od imion dwóch starożytnych wojowników plemiennych – Hun i Tun. Popularny na Zachodzie zapis „wonton” wywodzi się z transkrypcji języka kantońskiego.
Pierożki won ton składają się z delikatnego ciasta przygotowanego na bazie mąki pszennej, wody i jajek. Farsz różni się w zależności od państwa i regionu. Najczęściej jest to jednak mieszanka mięsa mielonego (wieprzowego, kurczaka lub krewetek), warzyw, przypraw, oleju sezamowego i sosu sojowego. Pierożki zwykle się gotuje, jednak można również usmażyć je na głębokim oleju.