
Źródło zdjęcia: Freepik.com
Tobiko to japońska nazwa ikry ryby latającej, którą wykorzystuje się w kuchni japońskiej – zwłaszcza podczas przyrządzania premium sushi. Wyróżnia się ona chrupiącymi, małymi ziarenkami o intensywnym i nieco słonym smaku. Jej kolor klasycznie jest pomarańczowo-czerwony, ale często barwi się ją także na inne barwy.
W Japonii używa się jej głównie do rolek sushi, a także jako posypki do nigiri, sashimi i sałatek. Każdy kolor ikry ma swoje znaczenie i zastosowanie. Żółtą barwę tobiko uzyskuje dzięki yuzu (japoński cytrus), zielony powstaje przy użyciu wasabi, czerwony za sprawą papryki chili, a czarny poprzez dodanie atramentu kałamarnicy.
Poza efektami wizualnymi ikra wyróżnia się specyficznym smakiem i strukturą. Małe perełki pękają w buzi, uwalniając morski, subtelny aromat. W porównaniu do np. kawioru tobiko ma wyrazistszy smak i bardziej chrupie. To prawdziwy symbol elegancji i harmonii w japońskiej kuchni.


