Soba
Soba

Źródło zdjęć: Pixabay

Soba jest jednym z najważniejszych makaronów w kuchni japońskiej. Przygotowuje się go z mąki gryczanej, czasami z dodatkiem mąki pszennej, aby wzmocnić elastyczność makaronu. Nitki są cienkie, o szarobrązowej barwie i orzechowym posmaku. Dla Japończyków to niezwykle cenne źródło białka roślinnego i błonnika.

Ten makaron świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Latem Japończycy chętnie jedzą go w formie zaru soba – schłodzonych nitek serwowanych na bambusowej tacce. Zimą soba chętnie jadają w gorącym bulionie z dodatkiem tofu, grzybów i warzyw.

Co ciekawe, w Japonii tradycyjnie spożywa się ten makaron w noc sylwestrową. Zjedzenie go symbolizować ma długowieczność – to zasługa długich nitek. Jednocześnie makaron dość łatwo jest ułamać, co oznaczać ma zerwanie ze wszystkimi problemami mijającego roku. To składnik, który świetnie uzupełnia danie, ale też stanowi ważny element tożsamości kulinarnej Japończyków.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 23 głosy

Powiązane wpisy