
Źródło zdjęcia: Freepik.com
Bao znane są jako baozi lub bułeczki bao. To tradycyjne danie kuchni chińskiej, które popularne jest w całej Azji. To miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe przyrządzane na parze. Właśnie dzięki tej metodzie gotowania mają charakterystyczną, nieco sprężystą i lekką konsystencję.
Bułeczki dzielą się na różne rodzaje. Baozi najczęściej nadziewane są mięsem, warzywami, grzybami lub pastą z fasoli mung. Są też gua bao (albo koah-pau), czyli bułeczki składane jak kieszonki z farszem w postaci duszonej wieprzowiny, świeżych ziół, marynowanych warzyw i pikantnych sosów. Niektórzy określają je „azjatyckimi burgerami”.
Stanowią wyśmienitą przekąskę, ale mogą być również pełnowartościowym posiłkiem. Dziś bułeczki na parze zyskały zupełnie nowy wymiar. Wypełnia się je m.in. krewetkami, chrupiącym kurczakiem, tofu, a nawet… słodkimi dodatkami. To prawdziwy symbol kuchni fusion i jedno z najczęściej wybieranych dań streef-foodowych w Dalekiej Azji.