
Źródło obrazu: Freepik.com
Toro luksusowa część mięsa tuńczyka, którą pozyskuje się z brzusznej partii ryby. Jest ona w smaku niezwykle delikatna i niemal maślana. Japończycy doceniają toro również za intensywny i bogaty smak. Pojawia się on w najdroższych wariantach sushi i sashimi – to prawdziwy kulinarny rarytas.
Toro można podzielić na dwie kategorie, w zależności od stopnia tłustości tuńczyka. Mamy wobec tego chutoro – środkową część brzucha o wyważonym smaku. Jest też otoro, czyli najtłustsza i najbardziej ekskluzywna część tuńczyka, która znajduje się najbliżej skóry jego brzucha.
Toro to droga sprawa – zwłaszcza z uwagi na ograniczoną dostępność tuńćzyka i wysokie koszty połowów. Cena za jeden kawałek sushi w najlepszej restauracji, zwłaszcza otoro, może być naprawdę wysoka. Dla miłośników rolek toro to symbol luksusu i najwyższej sztuki kulinarnej Japonii. To właśnie jego smak zapada w pamięć na lata.