
Źródło: Freepik.com
Sushi od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie – także w Polsce. Wystarczy spojrzeć na restauracje sushi w Warszawie, żeby przekonać się, że to coś więcej niż chwilowa moda. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, skąd wzięła się obecność imbiru obok sushi? Czy to tylko dodatek dla smaku, czy może kryje się za tym coś więcej? Warto to sprawdzić.
Dlaczego podaje się imbir do sushi?
Marynowany imbir, znany w Japonii jako gari, to cienko pokrojone plasterki młodego imbiru. Najpierw są blanszowane, a następnie marynowane w mieszance octu ryżowego, cukru i soli. Marynowany imbir do sushi ma jasnoróżowy lub biały kolor oraz delikatny, słodko-kwaśny smak. Jego aromat określany jest jako lekko ostry.
Dlaczego sushi podaje się z imbirem? Oto główne powody:
- Oczyszcza kubki smakowe – główna funkcja imbiru to dokładne oczyszczanie kubków smakowych między kolejnymi rolkami. Sushi składa się z wielu składników różniących się smakiem. Podaje się je m.in. z intensywnymi rybami, które smakują zupełnie inaczej (np. tuńczyk i makrela). Aby w pełni docenić smak japońskich rolek, należy zjeść plasterek imbiru między nimi. Dzięki temu podniebienie będzie gotowe na kolejne doznania smakowe np. te, które zapewnia nasza restauracja sushi w Warszawie.
- Wspomaga trawienie – marynowany imbir wykazuje właściwości wspierające trawienie, a także łagodzące dolegliwości żołądkowe. Dla niektórych połączenie ryżu z rybami bywa ciężkostrawne. Właśnie wtedy z pomocą przychodzi imbir do sushi, który łagodzi ewentualne uczucie pełności po posiłku.
- Działa antybakteryjnie – dzięki naturalnym właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym imbir pomaga neutralizować ewentualne drobnoustroje.
Jak jeść sushi z imbirem?
Sushi to danie kompletne, łączące smak, estetykę i tradycję. Jak już zdążyliście zauważyć, imbir jest jego ważnym elementem. Czy wiedzieliście jednak, w jaki sposób prawidłowo się z nim obchodzić?
Przede wszystkim imbir to nie dodatek do sushi, więc nie powinno się go zjadać razem z rolką. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, imbir oczyszcza kubki smakowe między różnymi rodzajami sushi. Dlatego należy zjadać go osobno. Tylko tak można w pełni docenić różnorodność smaków.
Załóżmy, że zamówiliście sushi online – zestaw degustacyjny z wieloma rolkami. Po zjedzeniu np. kawałka nigiri z łososiem przegryźcie plasterek marynowanego imbiru, zanim sięgniecie po rolkę z tuńczykiem czy warzywami. Taka przerwa między kęsami odświeży podniebienie i pozwoli lepiej poczuć smak każdego kolejnego kawałka. Spróbujcie, a poczujecie różnicę!
Nie musicie zjadać dużych ilości imbiru! Wystarczy jeden cieniutki plasterek między kolejnymi porcjami sushi. Niewielka ilość w zupełności wystarczy, zwłaszcza że marynowany imbir jest dość intensywny w smaku.
Imbir w sushi – idealne dopełnienie rolek?
W japońskiej sztuce kulinarnej liczy się nie tylko to, co się je, ale też, w jaki sposób spożywa się potrawę. Imbir doskonale wpisuje się w ten rytuał, będąc symbolem smaku i równowagi w sushi. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi perfekcyjnie kontrastuje z kremowością ryżu i delikatnością ryb. Jednocześnie wprowadza nutę świeżości i przełamania smaku. Nigdy nie konkuruje ze składnikami w rolce, ale je podkreśla. Jest jak idealnie dobrana przyprawa – nie dominuje, ale zdecydowanie buduje głębię smaku.
W menu naszej restauracji trudno znaleźć rolki sushi, których nie można byłoby przełamać plastrem marynowanego imbiru. Uważamy, że każdy detal podczas jedzenia sushi ma znaczenie. Dlatego sugerujemy oczyszczać kubki smakowe za pomocą imbiru między kolejnymi kęsami. To integralna część całego doświadczenia kulinarnego, o czym warto pamiętać – zwłaszcza jeśli chcesz w pełni zrozumieć sztukę japońskiego sushi.
Sushi w Warszawie – tu poczujesz ducha Japonii!
Planujesz spotkanie ze znajomymi w stolicy? A może pragniesz zgłębić kuchnię Japonii? A może po prostu chcesz odwiedzić restauracje z sushi premium w Warszawie? Zajrzyj do restauracji Sushi Zushi Żurawia lub Sadyba. Nasi sushi masterzy zadbają o to, aby twoje doświadczenie sushi było wyjątkowe. Poczujesz ducha Japonii – i to bez opuszczania kraju.
W menu znajdziesz propozycje zarówno dla tych kochających tradycję, jak i miłośników fushion oraz dań spod lady. Dbamy o najwyższą jakość produktów, więc masz 100% pewności, że wszystko będzie świeże i na najwyższym poziomie – dopieszczone do najmniejszego szczegółu.
Wizyta w Sushi Zushi Żurawia lub Sadyba będzie nie tylko ucztą dla zmysłów, ale też cenną lekcją smaku i japońskiej etykiety. Wiedząc już, dlaczego sushi z imbirem to podstawa, będziesz mógł jeszcze lepiej docenić to niesamowite doświadczenie kulinarne. Zapraszamy!