Fugu
Fugu

Fugu to trująca ryba, która uznawana jest za jeden z tradycyjnych przysmaków w Japonii. Mimo że kosztuje dużo, ludzie wciąż podejmują ryzyko i zamawiają danie. Przygotowaniem potrawy z fugu może zająć się jedynie wyspecjalizowany kucharz. Jeśli przyrządziłby ją nieprawidłowo, ryba wywołałaby paraliż ciała, a następnie doprowadzić mogła do uduszenia. Fugu powinno się jeść tylko w miejscach, gdzie kucharze są profesjonalistami w jej obróbce.

W wątrobie i narządach płciowych ryby znajduje się tetrodotoksyna, która w kontakcie z mięsem zatruwa je, czyniąc rybę trującą. Truciznę niszczy się przez dokładne uduszenie lub ugotowanie fugu. Zjedzenie jej na surowo lub w wersji niedogotowanej może być śmiertelne dla człowieka. Przed zamówieniem ryby zaleca się, aby sprawdzić licencję lokalu na jej przygotowywanie.

Należy też dopilnować tego, żeby kucharz spróbował dania przed tobą. To ważne, zwłaszcza że zjedzenie nieprawidłowo przyrządzonej ryby co roku zabija ok. 300 osób.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 21 głosów

Powiązane wpisy