Pokébowl
Pokébowl

Pokébowl wzięło się od dania poké kuchni hawajskiej. Na przełomie XIX i XX wieku wielu Japończyków emigrowało na wyspy w poszukiwaniu pracy. W pewnym momencie stanowili aż 40% populacji, co nie bez echa odbiło się na przysmakach z Hawajów. Właśnie tak było z poké, które przesiąkło japońskimi nawykami żywieniowymi. Klasyczna wersja dania zbliżona jest do sashimi. Niektórzy jednak porównują pokébowl do rozłożonego na części sushi.

Podstawowym składnikiem potrawy jest ryż jaśminowy albo shari. Powinien być ciepły w przeciwieństwie do świeżej, zimnej i pokrojonej w kostkę ryby – głównego składnika pokébowl. Ryba musi być takiej samej jakości jak ta wykorzystywana do sushi. Najlepiej sprawdzi się tuńczyk lub łosoś. Pokébowl przyrządza się z sosem sojowym, ale też opartym na ponzu lub czarnej fasoli. Wśród dodatków królują warzywa liściaste, kiełki fasoli, awokado i edamame.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 12 głosów

Powiązane wpisy