Sansho
Sansho

Sansho to niezwykle aromatyczna przyprawa z Japonii w postaci czerwonych jagód. Jagody te pochodzą z żółtodrzewu pieprzowego – niewielkiego drzewa uprawianego głównie w centralnej części wyspy Honsiu w prefekturze Wakayama. Od 1880 roku produkcją przyprawy sansho zajmuje się głównie rodzinna firma Kaneihi. Uprawy tej rodziny uznawane są za najlepsze w całej Japonii. Sansho w sklepach często spotkać można pod nazwą „pieprz górski z Japonii” albo po prostu „pieprz japoński”. Nie jest to jednak pieprz, jaki znamy w polskiej kuchni, bo należy do rodziny rutowatych – tej samej, skąd pochodzą… cytrusy. W tradycyjnej kuchni japońskiej sansho stosuje się do m.in. marynowania surowych ryb. Świeżo zmielona przyprawa wspaniale podkreśla smak ryb przyrządzanych na gorąco. Przyprawa ze względu na swój pieprzowo-kwiatowy akcent doskonale pasuje do mięs, takich jak wołowina. Sansho wykorzystuje się również do doprawiania aemono (świeże warzywa sezonowe), zupy suimono czy tsukemono (marynowane warzywa).

Ocena: 5 Liczba Głosów: 13 głosów

Powiązane wpisy