Sake
Sake

Sake to tradycyjny japoński napój alkoholowy uzyskiwany przez fermentację ryżu. Jest często nazywany japońskim winem ryżowym, chociaż proces produkcji sake bardziej przypomina proces warzenia piwa, gdzie skrobia jest przekształcana w cukry, a następnie fermentowana na alkohol. Wywarzanie sake polega na fermentacji specjalnie przygotowanego ryżu, który jest najpierw polerowany, aby usunąć zewnętrzną warstwę, a następnie mielony, moczony i gotowany. Do gotowanego ryżu dodaje się grzyb kōji (Aspergillus oryzae), który inicjuje proces fermentacji, przekształcając skrobię ryżową w cukry, które są następnie fermentowane przez drożdże, produkując alkohol. Sake charakteryzuje się szeroką gamą smaków i aromatów, które mogą się różnić w zależności od użytych składników, regionu produkcji, procesu fermentacji i sposobu serwowania. Może mieć różne nuty smakowe, od słodkich i owocowych po wytrawne i ziemiste. Zróżnicowana może być też temperatura podawania – od sake schłodzonego przez temperaturę pokojową aż po napój podgrzany, co dodatkowo wpływa na doświadczanie smaku i aromatu.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 16 głosów

Powiązane wpisy