Sos sojowy do sushi – czym go zastąpić?
sos sojowy do sushi

Sos sojowy to jeden z najpopularniejszych dodatków do japońskich potraw, w tym sushi. Intensywny smak umami sosu perfekcyjnie łączy się z delikatnym ryżem, rybą i warzywami. Coraz więcej osób szuka jednak zamienników tej płynnej przyprawy. Czym zastąpić sos sojowy do sushi? Dlaczego niektórzy potrzebują alternatywy? Wyjaśniamy.

Zamiennik sosu sojowego do sushi – co warto wiedzieć?

Sos sojowy to aromatyczny, wszechstronny dodatek, który świetnie sprawdza się w sushi. Co warto o nim wiedzieć?

  • Sos otrzymuje się w procesie fermentacji ziaren soi z dodatkiem ziaren zbóż (np. pszenicy), soli i wody.
  • Fermentacja sosu sojowego trwa od kilku miesięcy do kilku lat, w zależności od rodzaju.
  • Sos sojowy wyróżnia się słonym smakiem z nutami umami. Jest powszechnie wykorzystywany w Japonii jako przyprawa, w tym do sushi.
  • Zawiera cenne składniki odżywcze, m.in. białko, witaminy z grupy B i minerały.

Choć jest popularnym, uniwersalnym składnikiem, nie sprawdza się u każdego. Ma wysoką zawartość sodu, w związku z czym osoby z nadciśnieniem powinny na niego uważać. Poza tym, w tradycyjnym sosie sojowym jest pszenica, więc może być on nieodpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu i celiakią.

Soja to jeden z najczęstszych alergenów pokarmowych – osoby zmagające się z alergią nie powinny sięgać po sos sojowy do sushi. Niektórzy źle reagują też na produkty fermentowane, w związku z czym powinny zastąpić sos sojowy innym dodatkiem.

Tamari – japoński odpowiednik sosu sojowego

Tamari to bezglutenowy sos sojowy, który wytwarzany jest jako produkt uboczny fermentacji pasty miso. W przeciwieństwie do tradycyjnego sosu sojowego nie zawiera jednak pszenicy, więc świetnie sprawdzi się u osób nietolerujących glutenu.

Smakiem nieco przypomina tradycyjny sos sojowy. Co ciekawe, ma także niższą zawartość sodu. Można używać go tak samo, jak sojowego – do maczania sushi, doprawiania ryżu i marynowania niektórych składników.

Aminos kokosowy – świetny zamiennik do sushi

Aminos kokosowy wytwarza się z fermentowanego nektaru kwiatów palmy kokosowej i soli morskiej – sól pozyskuje się z naturalnego procesu schnięcia wody morskiej na słońcu. W aminosie kokosowym nie ma glutenu, natomiast jego smak przypomina sos sojowy. Jest słodszy i łagodniejszy, choć wciąż mocno czuć w nim nutę umami.

Aminos to doskonała przyprawa, która może zastąpić sos sojowy, ale też np. ocet balsamiczny. Można wykorzystać go zarówno do dań kuchni azjatyckiej, takich jak sushi, jak i jako marynatę do mięs czy bazę do sosów sałatkowych. Kokosowy aminos wydobędzie smak każdej potrawy – również sushi w wersji wegetariańskiej.

Sos z grzybów shiitake – ciekawa alternatywa dla sosu sojowego

Świetnym zamiennikiem sosu sojowego może być sos z grzybów shiitake. Polubią się z nim zwłaszcza osoby unikające soi oraz glutenu. Sos bez problemu przyrządzisz samodzielnie poprzez ugotowanie suszonych grzybów w wodzie z dodatkiem soli, czosnku i przypraw. Później wystarczy jedynie zredukować wywar do gęstości sosu.

Dlaczego warto samodzielnie zrobić sos z grzybów shiitake do sushi? Przede wszystkim dlatego, że ma bogaty, nieco ziemisty smak umami. Znakomicie podkreśli smak potrawy. Jest też całkowicie pozbawiony sztucznych dodatków. Wyśmienicie komponuje się z różnymi rodzajami sushi, takimi jak futomaki czy uramaki.

Sos Worcestershire – idealny zamiennik do sushi?

Niektórzy uważają, że to doskonała alternatywa dla sosu sojowego. Angielski sos Worcestershire powstaje z połączenia melasy, cukru, ekstraktu z anchois, octu, soli i przypraw. Może dodać sushi jeszcze głębszego smaku i delikatnej słodyczy. Ma podobny, dymny smak, jednak jest mniej słony niż sos sojowy

Sos Worcestershire perfekcyjnie zgrywa się ze smakiem sushi, a także marynowanymi lub pieczonymi warzywami. Jeśli lubisz głębokie smaki potraw, dodaj go również do ryżu doprawionego np. octem ryżowym.

Jeśli nie lubisz sosu sojowego…

Wówczas nie ma najmniejszego problemu, abyś całkowicie z niego zrezygnował. Sami Japończycy używają sosu sojowego bardzo oszczędnie, aby nie stłumić smaku ryb i ryżu. Jeśli jego smak ci przeszkadza lub borykasz się z nietolerancją glutenu, spróbuj jednego z wymienionych zamienników. Być może okażą się doskonałym wyborem, który całkiem odmieni smak twojego ulubionego sushi.

Gdzie na sushi w stolicy? Do Sushi Zushi!

Planujesz wyjście na sushi w Warszawie? Zajrzyj do menu Sushi Zushi i odwiedź jedną z naszych restauracji na Sadybie lub w Centrum. Znajdziesz u nas nie tylko smaczne rolki sushi przyrządzane przez wyszkolonych sushi masterów, ale też poczujesz kulinarnego ducha Japonii.

Powiązane wpisy